Kort ved torkar snabbare än lång ved. Fukten tränger ut 10-15 gånger snabbare genom ändved jämfört med långsidan. Näver och bark kapslar in fukten och klyvningen påskyndar torkningen väsentligt. Fler klyvningar ger veden större exponerings yta av luft och snabbare tork, även i eldstaden brinner veden bättre med högre verkningsgrad.

Vedkedjans vedsäckar är tillverkade med väv för bästa ventilation som skapar förutsättningar till snabbt eldningsklar ved. Nätsäckarna är lättarbetade till rätt form och volym med våra säckstativ för snabbt och ergonomisk arbete. Alla Vedkedjan vedsäckar och storsäckar är UV-stabiliserade. Vedsäck 40 l är vanligast, det är den du ser på bensinmackarna och storleken som även många norrmän köper för stora pengar.

Hos Vedkedjan packar vi ved från egen skog i vedsäck. Vi reser och testar nya leverantörer, konstruktioner samt material för att kontinuerligt finna de optimala vedsäckarna som håller länge och till bästa pris. Det i särklass mest dominerande materialet för att tillverka vedsäckar är polypropylen. Fördelarna med polypropylen är att det inte påverkas av vatten, det är starkt samt kostnadseffektivt. Polypropylen extruderas till en tunn, mycket stark film som skärs i smala bredder till band. Hundratals band vävs samman för att ge rörlighet och klara stor vikt belastning samt slitage. Vävens öppna design släpper igenom fukt och vatten från veden. När veden torkar bildas fukt som behöver ventileras bort annars riskerar veden att börja mögla, möglig ved blir oanvändbar samt mögelsporer kan spridas samt skapa stora problem. Vi har kommit fram till att polypropylen är överlägset andra material av flera skäl:
1. Vattentåligheten. Rå ved innehåller mycket vatten och polypropylen påverkas inte av vatten eller fukt.
2. Dragstyrka och rivtålighet. Ved är tungt, hårt och kan vara vasst. Polypropylen är ett mycket starkt material avseende dragstyrka samt rivtålighet och hanterar vedens egenskaper bra under hela vedsäckens livslängd.
3. Test av material och konstruktion. Alla vedsäckar testas avseende styrka, ventileringsförmåga och konstruktion. I testerna ingår bland annat långtidslagring av vedsäcken för att avslöja eventuella svagheter, speciellt på utsatta ställen som lyftöglor och sömmar. Ibland måste vedsäckarna modifieras och justeras innan de godkänns. Vi har vedsäck 40 l men även vedsäck 60 l och vedsäck 80 l.

Om ved packas löst i vedsäck tidigt på våren med god luftcirkulation, kan på bara 2 dygn fukthalten sjunka från 45% till 35%. Väntar man ytterligare tre veckor kan vedsäckens innehåll vara nere på 20% vilket som man brukar ange som minimikrav för torr ved. Nedan tabell visar björkveds fukthalt vid torkning under våren utomhus med regnskydd.

Löst packad ved, god ventilationLöst packad ved, lite ventilationTätt packad ved, lite ventilation
Start43%43%43%
3 veckor
20%
24%
30%
6 månader17%18%
24%