Storsäck från oss hjälper din ved att torka snabbt!

Vedkedjans vedsäckar är tillverkade för maximal ventilation och tålighet mot kvistig ved för lång livslängd genom konstruktion av väv alt nät. Vid användning av storsäck och bigbag minskas även den manuella hanteringen av veden genom den stora ventilerade förpackningen. Veden är packad och klar, torkar snabbt och kan lätt flyttas till pannrum eller säljas.

Vi rekommenderar vedsäckar med regnskydd/snölock som innebär lägre fukthalt i veden då inget regn eller snö kommer ner i säcken. Regnskyddet är fastsytt längs en sida i storsäcken, följaktligen kan regnskyddet aldrig tappas bort. När vedsäcken är fylld fäller man över locket som hålls på plats genom att man knyter fast regnskyddets 4 tampar i vedsäckens överkant. Vinden blåser under locket i storsäcken men framför allt skyddar regnlocket veden mot nedfallande regn och snö. Regnskyddet innebär även att veden inte mörknar/svartnar av UV-ljus och nedfallande regn.

Alla Vedkedjan Bigbag / storsäck är UV-stabiliserade. Arbetsvikt 1000 kg, belastningstestad 5000 kg.

Stjälpt ved i storsäckar / bigbags innebär att veden torkar snabbt för att luften kommer åt att ventilera bort fukten. Kvalitetskravet på ved är att den skall vara så torr som möjligt därför att all fukt sänker energieffekten och ger mindre värme. En vedklabb som väger ett kilo med 30% fukthalt innehåller 300g vatten. På grund av att vatten vid eldning tar energi blir slutsatsen mindre värme med fuktig ved. Handeln har försökt sätta en standard för vad som få kallas torr ved, som ett resultat har man kommit fram till 20% som högsta fukthalt för klassas som torr ved. Nedan tabell visar fukthalt under våren utomhus för regnskyddad björkved.

Löst packad ved, god ventilationLöst packad ved, lite ventilationTätt packad ved, lite ventilation
Start43%43%43%
3 veckor
20%
24%
30%
6 månader17%18%
24%
storsäck med ved