Torka ved enkelt i storsäck.

Minska den manuella hanteringen av ved med att packa direkt efter klyvning i storsäck och bigbag. Veden blir packad och klar, torkar snabbt och kan lätt flyttas till pannrum eller säljas. Man sparar mycket tid och arbete. Dessutom blir kvaliteten på veden bättre då den torkar mycket fort från alla sidor i den stora ventilerade förpackningen. Veden hålls ren från smuts och markfukt.

Lång livslängd och maximal ventilation.

Vedkedjans vedsäckar är tillverkade för maximal ventilation med ett hög genomsläppligt finmaskigt nät. Säck-nätet är tillverkat av polyeten som klarar vårens starka uv-ljus mycket bra och ger en lång livslängd med goda styrke-egenskaper utan att spricka. Polyeten har även mycket bra slagseghet över ett brett temperaturområde vilket gör att vedpackning och hantering fungerar utmärkt i starkaste vinterkyla såsom varmaste högsommardagar. Vedkedjans storsäckar har dessutom en låg friktionskoefficient. Den glatta ytan känner man tydligt med handen men framför allt så märker man det på att kvistig ved lätt glider ner i Vsäcken utan att fastna eller ge mekanisk nötning på nätet. Detta är ytterligare en egenskap som ökar säckens livslängd.

Grisen i säcken.

Vedkedjan nät för storsäckar är nästan genomskinligt så att både du själv och ved kunder kan se veden samt vilka trädslag som är packade. Vi testar och använder själva våra säckar för att säkerställa att de fungerar utmärkt och håller länge. Köp inte grisen i säcken.

Vårat bästa tips!

Vi rekommenderar våra storsäckar med regnskydd/snölock som innebär bättre ved-kvalitet och snabbare torr ved. Regnskyddet gör att inget regn eller snö kommer ner på veden i säcken och vedens fukthalten snabbt sjunker oavsett om det regnar eller snöar. Du skapar vedkvalitet med låg fukthalt och hög verkningsgrad snabbt. Regnskyddet är fastsytt längs en sida i storsäcken och kan aldrig tappas bort samt är redo att fällas över säcken så snart den är fylld. Gör det! När vedsäcken är fylld fäller man över locket som hålls på plats genom att man knyter fast regnskyddets 4 tampar i vedsäckens överkant. Vinden blåser under locket i storsäcken och regnlocket skyddar veden mot nedfallande regn och snö. Regnskyddet förhindrar nedfallande regn och uv-ljus att veden inte mörknar/svartnar, björkveden förblir vit.

Alla Vedkedjan Bigbag / storsäck är UV-stabiliserade. Arbetsvikt 1000 kg, belastningstestad 5000 kg.

Stjälpt ved i storsäckar / bigbags innebär att veden torkar snabbt för att luften kommer åt att ventilera bort fukten. Kvalitetskravet på ved är att den skall vara så torr som möjligt därför att all fukt sänker energieffekten och ger mindre värme. En vedklabb som väger ett kilo med 30% fukthalt innehåller 300g vatten. På grund av att vatten vid eldning tar energi blir slutsatsen mindre värme med fuktig ved. Eldar man med torr ved så sotar det i princip nästan inte alls och man får en bättre verkningsgrad med mindre sotpartiklar på värmeavgivande ytor i vedpannan.  Handeln har försökt sätta en standard för vad som få kallas torr ved, som ett resultat har man kommit fram till 20% som högsta fukthalt för klassas som torr ved. Nedan tabell visar fukthalt under våren utomhus för regnskyddad björkved.

Löst packad ved, god ventilationLöst packad ved, lite ventilationTätt packad ved, lite ventilation
Start43%43%43%
3 veckor
20%
24%
30%
6 månader17%18%
24%
storsäck med ved